Isometrisellä kuormalla apua jänne vaivoihin!

Jänteet rakastavat kuormaa!

Jänteet ovat lihasten kiinnityskohtia, ne siis kiinnittävät lihakset luihin kiinni. Ne koostuvat kollageenipitoisista säikeistä. Jänteet on suunniteltu kestämään isoja kuormia, mutta mikäli niitä ei kuormiteta monipuolisesti, saattavat ne kuivua, tulehtua tai jopa revetä. Siksi onkin erittäin tärkeää, että tiedät mitä jänteille tulisi tehdä.

Jänteiden nestekierto nojautuu lähestulkoon vain liikkeen varaan. Siksi niiden kuivumisen estämiseksi, tulee niitä kuormittaa säännöllisesti.

Jänteiden ja lihaksien isoin tehtävä on pitää meidät pystyssä, näin ollen jänteiden tulee kestää meidän kehonpainon lisäksi muuta kuormaa, kuten iskuja, vauhtia tai painoja. Monesti jännevaivoissa onkin kyse siitä, että emme ole tarpeeksi kiristänyt / vahvistanut jännettä. Mikäli jatkuvasti sen kantokyky ylitetään, voi siitä seurata jossain vaiheessa kipua.

Eli meidän tulee siis treenata jänteet kuntoon. Monesti kuntoutus jaetaan 2. eri tyyliin 1. hoidetaan vaan vaivaa 2. hoidetaan syytä.. Minun mielestä meidän tulisi hoitaa molemmat kuntoon. Oireileva jänne tarvitsee pitotreeniä heti kun sitä pystyy yhtään tekemään ja samalla meidän tulisi hoitaa myös syyt kuntoon! Eli lihakset eivät tee / ole tarpeeksi vahvat jostain muualta? Voi toki olla tasapaino ero myös eri lihaksien välillä liian suuri, sitä voidaan silloin tasoittaa.

Isometrinen harjoittelu.

Eli meidän täytyy alkaa kuormittamaan jännettä eri pituuksilla. alkuun on hyvä tehdä kivuttomasti kuormitusta siinä kulmassa ja avustettuna mikä ei satu. 30sek pitoja paikallaan ( voi olla jopa lisä kuormaa hieman) niillä saadaan jänne puristumaan ja sitä kautta rentoutumaan. Näin saadaan nesteet vaihtumaan ja jänteen säikeet heräteltyä.

Mitä vastaanotolla tapahtuu jänne vaivaselle?

Täällä voidaan arvioida mistä vaiva johtuu? Onko se VOIMA, LIIKKUVUUS vai HALLINTA ongelma? Käsittelyllä voidaan ainakin liikkuvuus ongelmia parantaa huomattavasti, sekä hieronta yleensä lieventää kiputiloja. Sen lisäksi minulta saa kuntoutusohjeet, mitä sille pitäisi tehdä?

tervetuloa

Niin siis, mikä on SensoPoint?

Mikä ihmeen SensoPoint? Näin (uskoisin) osan pohtivan, kun ensimmäistä kertaa kuulee nimen.

Pohjustan mielelläni pienellä kertauksella!

Valmistuin hierojakoulusta vuonna 2011 ja aloitin sen jälkeen yrittäjänä Wieruhierojat-ketjussa Amurissa. Hetken alaan ja sen tapoihin tutustuttuani, halusin alkaa jatkokouluttumaan, jonka myötä siirryinkin vuonna 2015 Varalan urheiluopistolle Marko Siivosen oppeihin Spinacorille. Pari vuotta myöhemmin muutin ensimmäistä kertaa omiin ja nykyisiin tiloihin Pyynikin rantaan. Ja pitihän sitä sitten omalla toiminnalla olla nimi: SensoPoint.

SensoPointin filosofia

Yrityksen nimi juontaa juurensa sensovalmennuksesta. Sensovalmennuksen ideana on testata kehon luontaisia liikkeitä. Näiden avulla pystymme selvittämään luontaisia taipumuksia erilaisiin liikkeisiin ja toimintamalleihin, mutta sen avulla on myös mahdollista selvittää kipujen ja vaivojen syntyä – ja mahdollisesti estää niiden toistuminen. Sensovalmennus on käytössä huippu-urheilussa ulkomailla, ja erityisesti Ranskassa, missä sitä käytetään lajissa kuin lajissa. Esimerkiksi Ranskan jalkapallomaajoukkueen ja yleisurheilun parissa. Toisena esimerkkinä: Venäjän MM-kisoissa 2018 käytiin useammassa jalkapallostudion jaksossa läpi sensovalmennusta ja sitä, miten sillä voidaan ymmärtää pelaajien eroja. Niitä erojta, jotka tekevät heistä parempia pelaajia. Euroopassa sensovalmennus kulkee ActionTypes ja H@N-yritysten alla.

Yksinkertaisuudessa sensovalmennuksessa pyritään tekemään testejä, joilla voidaan selvittää juuri sinun vahvuudet eri osa-aluella; oletko etu-vai takapainotteinen, minkälainen treeni sinulle luontaisesti sopii – ja paljon muuta! Sensovalmennuksesta on tulossa vielä ihan oma juttunsa, heti kun saan aikaiseksi näin ikään näppäimiä naputtaa.


Mitä muuta SensoPoint tarjoaa?

Ideana on toimia mahdollisimman monipuolisesti, jotta voimme auttaa asiakkaita mahdollisimman paljon. Emme tarjoa pelkästään hierontaa, vaan syvennymme enemmän vaivan tai kivun aiheuttajiin sekä siihen, miten niitä hoidetaan ja miten sinä voisit sitten jatkossa ennaltaehkäistä niiden syntymistä 👍 Alkutestauksina palveluissani toimii haastattelu, liiketestit sekä TE3 Mobility Stick, millä saamme selkeää dataa liikkuvuudesta. Laadukkaat vempeleet takaa sen, ettei tarvitse luottaa pelkästään silmämääräisyyteen 😁

Kun tiedetään, missä mennään, ruvetaan hoitamaan lukuisin eri menetelmin ongelmia, joihin yleensä lukeutuvat triggerit, jumissa olevat lihaskalvot, mobilisaatio.. Yhtenä erikoisuutena meiltä löytyy lukuisista tutkimuksista tuttu Shockwave-paineaaltohoito. Sen avulla pääsemme syvemmälle kudoksiin, mihin oma jerkku ei aina riitä. Shockwawe toimii loistavana apuna erityisesti nivel-, jänne- ja kalvokivuissa. Esimerkiksi mainittakoon tenniskyynerpää, plantaarifaskiitti, tai haglunds heel – näitä ja monia muita vaivoja ratkon päivittäin.

Saat mukaasi aina hoidon lopuksi henkilökohtaisesti opastetut kotiharjoitteet, minkä myötä pystymme varmistamaan, että saat oikeasti kokonaisvaltaista apua.

Monesti ajatellaan että kivut johtuvat huonosta ryhdistä ja puhelimen tuijottamisesta. Todellisuudessa kyse on vähän monimutkaisemmasta asiasta, mutta jos pitää yksinkertaistaa, niin kipujen taustalla on usein liian heikot lihakset jossain päin kehoa. Tällöin ”paketti” hajoaa ja alkaa rasittamaan kehoa jostain päin. Monesti kipuihin toimii loistavasti kaikenlaiset hoidot, mutta liian heikkoja lihaksia ei tietenkään pelkästään hieromalla saada kuntoon, joten pitää myös miettiä aina miten näitä kipuja pystytään estämään 👍

Tarkoitukseni olisi täällä tuoreessa blogissa käydä vähän yleisimpiä vaivoja mitä vastaanotolleni tulee, ja miten niitä voidaan kotona hoitaa. Tärkeimpänä asiana pidän, että vastaanotollani voisimme yhdessä löytää asiakkaan kanssa syyt kivuille ja sen, miten pääsisimme niistä tehokkaimmin eroon.

Tervetuloa tutustumaan – ajan voit varata vaikkapa tästä!

Eero Sointu

040 961 2368
eero.sensopoint(at)gmail.com

Mitä hermolihashieronta on?

Hermolihashieronnan tärkein asia on koittaa palauttaa kehon normaali liikkuvuus. Siinä yhdistetään käsittely ja liike tilanteen mukaan. Se on yhdistelmähoito hierontaa, triggereitä , erilaisia kalvohieronta tekniikoita, nivel mobilisaatiota sekä liikuntaa. Hoito suunnitellaan aina tilanteen ja asiakkaan mukaan, tämä on siis toimiva hoito ikään tai vaivaan katsomatta.

Toimivan kropan tärkeimpiä asioita ovat

  1. Riittävän hyvä liikkuvuus

  2. Riittävästi voimaa lihaksissa

  3. Sekä tietystä paljon muuta (ravinnosta ja levosta yms liittyvää) mutta pysytään tässä tekstissä liikkuvuudessa

      

Liikkuvuudella tarkoitetaan nivelten ja pehmytkudosten kykyä tuottaa liikettä niiden normaalilla liikeradalla, sekä lihasten ja jänteiden vastustavaa voimaa tällä liikelaajuudella.

Heikko liikkuvuus kuormittaa lihaksia väärällä tavalla ja aiheuttaa kireyksiä ja kudosten joustamattomuutta. Liikkumattomuus kostautuu etenkin nivelissä, jänteissä sekä kalvoista, koska niiden neste kierto vaatii liikettä!

Liike on lääke pitää paikkaansa. Monessa tapauksessa täytyy vain tietää mitä liikettä ja miten sitä tulisi tehdä että liike toimii. siitä syystä tulisikin koittaa hyvissä ajoin selvittää kivun syyt. Käsittelyä kannattaa lisätä siihen tueksi, sillä siitä on yleensä erittäin iso apu kivun lievitykseen sekä ammattilaisen avulla voidaan selvittää vaivojen syyt

Akuuteissa kipu tiloissa liikkuvuus harjoittelun tueksi on hyvä tehdä erilaisia mobilisoivia ja lihaksia rentouttavia tekniikoita. Yleensä akuuteissa kiputilossa suositellaan 2-3 krt hoitoja noin 1vko välein.

Hermolihashieronta

Toimii hoitomuotona melkeinpä mihin vaan, ei sillä parantaa ketään voi mutta useasti sillä voidaan lievittää kiputiloja ja helpottaa liikkumista. Tämän johdosta on helpompi aloittaa treenaaminen, että vaivasta pääsee oikeasti eroon tai sen saa hallintaan.

Kotiohjeet

Kotona treenaaminen on kaikkein tärkeintä, siksi sensopointilla annettaan henkilökohtaiset ohjeet jokaiselle. Muutaman käynti kerran jälkeen pitäisi olla kasassa jo aikas hyvät kotitreenit, millä pitää kroppaansa kunnossa pidempäänkin.

jalkakivut

Jalkapohjassa

Severin tauti (lasten kantapäiden kiputila) haglunds heel (akillesjänteen alueella kipeä ja paksuuntunut kohta) plantaari fasciitti  , kantakalvon tulehdus. Siinä muutama esimerkki ikävistä jalkapohjan vaivoista. Monesti näissä kaikissa yhdistävä tekijä on ”yli kiristynyt kalvo”. Kalvo eli fascia sitoo meidän lihakset ja luut toisiinsa eli toimii niin sanottuna Connecting tissuena aka yhdistävänä kudoksena. Toimiessaan kalvo on erittäin nestemäinen ja joustava kudos, eikä pitäisi häiritä lihaksien toimintaa, vaan pikemminkin tukea niiden toimintaa ja tuottaa jopa voimaa liikkeeseen

Lihaksissa nesteet liikkuvat jopa levossa, mutta kalvoissa asia on hieman toisin, nimittäin niissä nesteet liikkuvat vain liikkeessä. Siksi liike on erittäin tärkeä kalvoille ( ja tietenkin kaikille muillekin kudoksille) tästä myös johtuu että aamuisin saattaa hieman kävely tuntua jäykältä, mutta pikku hiljaa se alkaa sujumaan kun liike työntää nestettä muihinkin kudoksiin.

Mitä sitten aiheuttaa kalvo jumin? Joko liian raskas yksi puoleinen liikunta tai sitten liian vähäinen liikunta alkaa pikku hiljaa kuivattamaan kalvoja.. tästä seuraa se että kalvo kudokset alkavat painumaan kasaan eivätkä enää liu toisiaan vasten sulavasti vaan aiheuttavat hankausta. Tämä on siinäkin mielessä ikävää kun kalvoissa on paljon hermopäätteitä ja osa hermoista menee myös suoraa kalvojen alta ja väleistä yms. Huom. Tämän takia en suosittele kalvorullausta! Ainakaan avaamaan siis kalvoja.. pikemminkin kalvot tarvitsevat tilaa ja nestettä.

Miten sitä tilaa sinne sitten saadaan?

No siihen on lukuisia eri keinoja.. no jos tarvitaan nestettä niin kannattaa tietysti ainakin juoda sitä —— jos neste saadaan sinne vain liikkeellä niin kannattaa tehdä liikettä sinne—- tosin tämä kannattaa tehdä alkuun esim istuen tai jopa maaten ettei siihen tuli hirveästi painetta,.tosin jos kipu sallii niin voi tehdä esim ihan rauhassa päkiä nousuja ( tätä voi tehdä esim tuettuna myös)

Alkuun kannattaa keskittyä lihaksen kaikkeen kolmeen työhön

1.Konsentriseen vaiheeseen eli nouse rauhassa ylös

2.Isometriseen työhön, pysäytä liike erivaiheissa ja pidä muutama sekunti paikallaan

3.Eksentriseen työhön, eli hidasta alas tuloa todella hitaaksi

Alkuvaiheessa kannattaa välttää iskutusta ja nopeita liikkeitä, eli tee kaikki liikkee hitaasti ja huolella.

Mistä se ylikuormitus jaloissa johtuu?

Monesti perus kävelyssä me talsitaan menemään liikaa pohje ja jalkapohjan lihaksilla.. eli ei käytetä ehkä tarpeeksi meidän pakara ja reisilihaksia. Toiminnallisesti meidän jalan pitäisi toimia kuin jousi, eli astuessa alas jalkapohjan tulisi joustaa ja painua hieman sisään ja kasaan —— kantaluun pitäisi hieman painua ylös—- sääriluun kiertyä hieman sisään—— reisiluun kiertyä sisään—-lonkan kiertyä hieman sisään—- sitten tämän jousen pitäisi iskeä takaisin niin sen tulisi lähteä pakara lihaksista. Niiden tärkeimmät tehtävät ovat ojennus ja ulkokierto joten tämän ulkokierron tulisi kiertää lonkka,reisiluu,sääriluu ja jalkaterän takaisin ylös näin ollen ponnistus toimii ja jalka on taas jämäkkä ponnistaessa.

Useasti meillä on ongelmaa joko tuossa joustossa (sisä kierto) tai ponnistuksesta (ulkokierto ja ojennus) ja tämä kuormittaa jalkapohjaa ja säärtä liikaa.. voi aiheuttaa myös polvi kipuja.

Joten sen lisäksi että tuotamme kalvoihin lisää nestettä ja tilaa, niin tulee hoitaa monesti myös askellus kuntoon. 👍

Voiko hieronnalla auttaa kipuihin?

Hieronta ja erilaiset käsittelyt Shockwave , imukupit , kinesioteippaus ovat loistava tapa lievittää kipuja ja tuottaa tilaa mekaanisesti kudoksiin—- jolloin liikkeet voivat tuottaa paremmin nesteitä kudoksille. Eli se toimii kuntoutuksessa loistavasti apuna. Varsinkin alku vaiheessa olisi hyvä tehdä 2-3 hoitoja ja samalla tehdä kuntoutus ohjelma millä treenata askellus ja jalka kuntoon 👍

Tutkimuksien mukaan suurin osa TULES vaivoista tulee itsestään kuntoon. Tosin niin myös suurin osa tulipaloistakin sammuu lopulta itsestään, mutta tules vaivoja pystyy erilaisin käsittely ja treeni ohjelmilla parantaa nopeammin kuin pelkässä levossa joten suosittelen ehdottomasti kuntoutusta vaivoille. Samalla voidaan myös selvittää että mistä kyseinen vaiva on ehkäpä saanut alkunsa

Ihmisen hermosto

Hermosto jaetaan kahteen osaan keskushermostoon ja ääreishermostoon. Keskushermostoon kuuluvat aivot ja selkäydin. Ääreishermosto koostuu aivohermoista 12 paria sekä selkäydinhermoista 31 paria

Keskushermoston tehtävä on kuljettaa tietoa selkäytimen ja aivojen välillä. Se siis pitää meidät tietoisena maailmasta. Aivot toimivat keho ylikordinaattorina eli säätelee vireystilaa, unirytmiä, ajattelua, havainnointia sekä motorisia toimintoja

Selkäydin taas ohjaa näit viestejä edes takas aivojen ja kehon välillä, ääreishermosto vie nämä viestit selkäytimestä muualle kehoon,

Ääreishermoston osat

Aivohermot lähtevät siis aivoista

  1. Hajuhermo

  2. Näköhermo

  3. Silmän liikehermo

  4. Telahermo

  5. Kolmoishermo

  6. Loitontajahermo

  7. Kasvohermo

  8. Kuulo ja tasapainohermo

  9. Kieli ja kitahermo

  10. Kiertäjähermo (vagushermo)

  11. Lisähermo

  12. Kielen liikehermo

Selkäydinhermoja on 31 paria ja lähtevät selkäytimestä jokaisen nikaman alta.

Selkäydinhermot voidaan jakaa vielä 4 hermopunokseen eli kaula-,hartia-, lanne- ja ristipunos

Tunnetuimpia selkäydinhermoja on varmasti iskiashermo joka lähtee lannepunoksesta ja hermottaa jalkaa.

Vaikka hermolihashieronnassa ei selkeästi hermoja hierota, niin sen idea on mahdollistaa hermon ”vapaa” liukuminen ja viestin vienti. Joskus hermopinteissä on kyse pehmyt kudosten toimintahäiriöistä ja niiden erilaiset hoidot voivat lievittää hermo kipuja hyvinkin nopeasti.

Tosin joskus hermokivut johtuvat rakenteellisista ongelmista esim välilevyn pullistuma tms. Näissäkin tilanteissa voidaan erilaisin liikkein ja käsittelyin lievittää kipuja ja saada kuntoutusta nopeutettua